Rudolf piros orra choux

Recept szerzője:
Suri Dominika

Hozzávalók

  • 90 g liszt
  • 90 g barnacukor
  • 75 g vaj
  • piros ételfesték
  • 125 g víz
  • 125 g tej
  • 125 g vaj
  • 1 kk cukor
  • 1 csipet só
  • 140 g liszt
  • 250 g tojás
  • 4 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 30 g keményítő
  • 200 g tej
  • 100 g étcsoki
  • 400 g mascarpone

Elkészítés

A tésztához elkészítjük a ropogóst. Ehhez a lisztet és a barnacukrot a vajjal és az ételfestékkel tésztává gyúrjuk, majd két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk és betesszük a fagyasztóba.❄️

Az égetett tésztához lábosba mérjük a vizet, a sót, a cukrot és a vajat. Ezt addig melegítjük, ameddig gyöngyözni nem kezd, majd hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg egységes tésztát nem kapunk, halk sercegő hangot nem ad, a tészta pedig vékony réteget fog képezni az edényen és a spatulán. Ekkor robotgép üstjébe/ tálba öntjük és elkezdjük habverő fejjel “habosítani”. Egy másik tálba mérjük a tojást és egységesre keverjük. Kb. 5 perc után, ha elkezdett lehűlni a tészta, a tojást óvatosan hozzácsurgatjuk, majd addig habosítjuk tovább, míg gyönyörű fénylő tésztát nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és sütőpapíros lemezre kb. 5 cm átmérőjű kör alakú kupacokat nyomkodunk, kellő távolságra egymástól. Elővesszük a ropogós tésztaalapot, majd ugyanekkora köröket szaggatunk belőle és minden kis tésztakupac tetejére helyezünk egyet. Előmelegített sütőben 195 fokon kb. 15-20 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és további 10 percig hagyjuk őket bent.

A krémhez a tojássárgájákat elkeverjük a porcukorral és a keményítővel, majd felöntjük a tejjel és lassú lángon besűrítjük. Közben beledobjuk az étcsokit is és hagyjuk beleolvadni. Ne ijedjen meg senki, ez nagyon sűrű lesz, de nem baj! Hagyjuk picit hűlni, ameddig megsülnek a choux-k és kihűlnek azok is. Ezután robotgépbe tesszük, vagy kézi habverővel is dolgozhatunk és 4-5 percig habosítjuk a krémet, hogy teljesen csomómentes legyen. Ekkor tovább keverjük és apránként beledolgozunk a mascarponét, ameddig egységes krémet nem kapunk. Megtöltjük a fánkokat és ízlés szerint díszítjük.

Recept szerzője:
Suri Dominika