Rudolf piros orra choux
Suri Dominika
Hozzávalók
- 90 g liszt
- 90 g barnacukor
- 75 g vaj
- piros ételfesték
- 125 g víz
- 125 g tej
- 125 g vaj
- 1 kk cukor
- 1 csipet só
- 140 g liszt
- 250 g tojás
- 4 tojássárgája
- 100 g porcukor
- 30 g keményítő
- 200 g tej
- 100 g étcsoki
- 400 g mascarpone
Elkészítés
A tésztához elkészítjük a ropogóst. Ehhez a lisztet és a barnacukrot a vajjal és az ételfestékkel tésztává gyúrjuk, majd két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk és betesszük a fagyasztóba.❄️
Az égetett tésztához lábosba mérjük a vizet, a sót, a cukrot és a vajat. Ezt addig melegítjük, ameddig gyöngyözni nem kezd, majd hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverjük, míg egységes tésztát nem kapunk, halk sercegő hangot nem ad, a tészta pedig vékony réteget fog képezni az edényen és a spatulán. Ekkor robotgép üstjébe/ tálba öntjük és elkezdjük habverő fejjel “habosítani”. Egy másik tálba mérjük a tojást és egységesre keverjük. Kb. 5 perc után, ha elkezdett lehűlni a tészta, a tojást óvatosan hozzácsurgatjuk, majd addig habosítjuk tovább, míg gyönyörű fénylő tésztát nem kapunk. Nyomózsákba töltjük és sütőpapíros lemezre kb. 5 cm átmérőjű kör alakú kupacokat nyomkodunk, kellő távolságra egymástól. Elővesszük a ropogós tésztaalapot, majd ugyanekkora köröket szaggatunk belőle és minden kis tésztakupac tetejére helyezünk egyet. Előmelegített sütőben 195 fokon kb. 15-20 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és további 10 percig hagyjuk őket bent. ⏱
A krémhez a tojássárgájákat elkeverjük a porcukorral és a keményítővel, majd felöntjük a tejjel és lassú lángon besűrítjük. Közben beledobjuk az étcsokit is és hagyjuk beleolvadni. Ne ijedjen meg senki, ez nagyon sűrű lesz, de nem baj! Hagyjuk picit hűlni, ameddig megsülnek a choux-k és kihűlnek azok is. Ezután robotgépbe tesszük, vagy kézi habverővel is dolgozhatunk és 4-5 percig habosítjuk a krémet, hogy teljesen csomómentes legyen. Ekkor tovább keverjük és apránként beledolgozunk a mascarponét, ameddig egységes krémet nem kapunk. Megtöltjük a fánkokat és ízlés szerint díszítjük.
Recept szerzője:Suri Dominika