Piros Orr Rudolf torta
Gaszrogabó
Hozzávalók
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 5 db tojás
- 1 csipet só
- 25 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2-3 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs reszelt héja
- 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (áfonya, sárgabarack, szilva)
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 10 dkg pekándió
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 6 dkg kristálycukor
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai
- pillecukor
- piros cukorgyöngy
- perec / ropi
- hurkapálca
Elkészítés
Az aszalt gyümölcsöket és a pekándiót apróra vágjuk.
Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk és vékonyan kilisztezünk. A sütőt 160 fokra melegítjük elő.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzákeverjük a tojások sárgáját. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fűszerrel, a reszelt narancshéjjal, majd a vajas keverékhez adjuk. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot és végül az aszalt gyümölcsöket és pekándiót is.
A masszát a tortaformába öntjük és kb. 40-50 perc alatt addig sütjük, amíg a beleszúrt kés tisztán jön ki belőle.
Sütőrácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A tetején lévő krémhez a krémsajtot, a tejszínnel, a cukorral és a vaníliával együtt addig verjük, amíg habos és viszonylag kemény állagú lesz.
A díszítéshez a pillecukrokba belenyomunk egy-egy piros orrot, azaz cukor gyöngyöt és a kis szarvacskákat perecekből alakítjuk ki. Hurkapálcikákra tűzzük és a krémmel megkent tortába szurkáljuk őket.
Recept szerzője:Gaszrogabó