Piros orrú rénszarvas macaron
BebePiskóta
Hozzávalók
- 135 g mandulaliszt
- 110 g tojásfehérje
- 150 g porcukor
- 150 g kristálycukor
- 25 g holland kakaópor
- 38 g víz
- 180 g tejcsoki
- 180 g habtejszín
- 30 g mogyoróvaj
- 20 g glükóz szirup
- 1 tk vaj
Elkészítés
A kakaós héjak elkészítéséhez egy kis lábasba tegyük a vizet és a kristálycukrot, a mandulalisztet a porcukorral és a kakaóval keverjük el, majd szitáljuk át.
A tojásfehérjét osszuk ketté, egyik fele a keverőtálba a másik fele pedig a mandulás porcukros keverékhez kerül. Rendkívül fontos, hogy az edény, amiben a habot fogjuk verni, makulátlanul tiszta legyen.
Kezdjük el melegíteni a szirupot, maghőmérőre is szükségünk lesz. Amikor eléri a szirup a 110 °C-ot, kezdjük el habosítani a tojásfehérjét. A szirupunk 118 °-os, a hab pedig laza, de van tartása. Ekkor a forró szirupot vékony sugárban csorgassuk a habhoz, miközben folyamatosan dolgozik a robotgép.
A kakaóporos- mandulás porcukros tojásfehérjés massza nagyon jól elkeverve egy marcipánhoz hasonló anyag lesz, ezt fogjuk fellazítani a tojásfehérje habbal, amit kb. 7-8 percen keresztül habosítunk.
Több részletben egyesítsük, teljesen sima, szalagosan folyó masszát kell kapnunk. Tegyük sima csővel ellátott habzsákba, szilikonos sütőlapra, vagy teflon lapra nyomkodjuk ki a macaronokat. Picit csapkodjuk meg, fogpiszkálóval szúrjuk ki a buborékokat. Hagyjuk pihenni fél órát, majd előmelegített sütőben alsó felső sütéssel 145 °-on 18-20 percig süssük. Miután kihűlt, összepárosítva tegyük el a héjakat egy jól záródó dobozba.
A ganache elkészítéséhez a tejszínt a glükózsziruppal forralni kezdem, majd amikor már majdnem forr, öntsük egy magas pohárba, amiben a tejcsokoládé, valamint a földimogyoró vaj található. Botmixerrel egyneműsítsük, végezetül adjuk hozzá a vajat és még azzal is dolgozzuk át. Öntsük egy lapos edénybe, fedjük le folpack-kal, tegyük hűtőbe 6-8 órára. Miután jól megdermedt a ganache, jöhet a betöltés, egy kis sós mogyoróval, sós pereccel lehet még jobban feldobni.
A szarvas szarvait félbetört mini percekkel készítettem a piros orr pedig pirosra színezett fehér csokoládéból készült. 🙂
Recept szerzője:BebePiskóta