Piros orrú rénszarvas macaron

Recept szerzője:
BebePiskóta

Hozzávalók

  • 135 g mandulaliszt
  • 110 g tojásfehérje
  • 150 g porcukor
  • 150 g kristálycukor
  • 25 g holland kakaópor
  • 38 g víz
  • 180 g tejcsoki
  • 180 g habtejszín
  • 30 g mogyoróvaj
  • 20 g glükóz szirup
  • 1 tk vaj

Elkészítés

A kakaós héjak elkészítéséhez egy kis lábasba tegyük a vizet és a kristálycukrot, a mandulalisztet a porcukorral és a kakaóval keverjük el, majd szitáljuk át.

A tojásfehérjét osszuk ketté, egyik fele a keverőtálba a másik fele pedig a mandulás porcukros keverékhez kerül. Rendkívül fontos, hogy az edény, amiben a habot fogjuk verni, makulátlanul tiszta legyen.

Kezdjük el melegíteni a szirupot, maghőmérőre is szükségünk lesz. Amikor eléri a szirup a 110 °C-ot, kezdjük el habosítani a tojásfehérjét. A szirupunk 118 °-os, a hab pedig laza, de van tartása. Ekkor a forró szirupot vékony sugárban csorgassuk a habhoz, miközben folyamatosan dolgozik a robotgép.

A kakaóporos- mandulás porcukros tojásfehérjés massza nagyon jól elkeverve egy marcipánhoz hasonló anyag lesz, ezt fogjuk fellazítani a tojásfehérje habbal, amit kb. 7-8 percen keresztül habosítunk.

Több részletben egyesítsük, teljesen sima, szalagosan folyó masszát kell kapnunk. Tegyük sima csővel ellátott habzsákba, szilikonos sütőlapra, vagy teflon lapra nyomkodjuk ki a macaronokat. Picit csapkodjuk meg, fogpiszkálóval szúrjuk ki a buborékokat. Hagyjuk pihenni fél órát, majd előmelegített sütőben alsó felső sütéssel 145 °-on 18-20 percig süssük. Miután kihűlt, összepárosítva tegyük el a héjakat egy jól záródó dobozba.

A ganache elkészítéséhez a tejszínt a glükózsziruppal forralni kezdem, majd amikor már majdnem forr, öntsük egy magas pohárba, amiben a tejcsokoládé, valamint a földimogyoró vaj található. Botmixerrel egyneműsítsük, végezetül adjuk hozzá a vajat és még azzal is dolgozzuk át. Öntsük egy lapos edénybe, fedjük le folpack-kal, tegyük hűtőbe 6-8 órára. Miután jól megdermedt a ganache, jöhet a betöltés, egy kis sós mogyoróval, sós pereccel lehet még jobban feldobni.

A szarvas szarvait félbetört mini percekkel készítettem a piros orr pedig pirosra színezett fehér csokoládéból készült. 🙂

Recept szerzője:
BebePiskóta