Piros Orr karácsonyi táblacsoki

Recept szerzője:
Életem ételei

Hozzávalók

 • 2 tábla (2x100g) étcsoki (70%-os)
 • 2 tábla (2x100g) fehércsoki
 • kókuszreszelék
 • ropi
 • piros orrhoz: gránátalma mag, piros cukordrazsé
 • meggyzseléhez: 1 dl 100%-os meggylé és 6 g porzselatin
 • díszítésnek cukorszórás

Elkészítés

 1. A csokoládékat (külön a fehér- és külön az étcsokit) vízgőz felett olvasszuk meg. Ehhez egy kis edény aljára tegyünk vizet, forraljuk fel. Tegyünk rá egy akkora hőálló tálat, ami ráfér az edényre, de az alja nem ér bele a vízbe. Daraboljuk bele a csokoládét, néhány kockát meghagyva. Kis lángon melegítve (már nem forralva) a vizet, kevergessük a csokit addig, amíg megolvad. Ekkor vegyük le az edényről a tálat, kockázzuk bele a maradék csokit és kevergetve ezt is olvasszuk bele.

A hóember elkészítése, étcsokis alappal:

 1. Egy kis tálra vagy tálcára tegyünk sütőpapírt és kenjük el rajta az olvasztott csokink kb. felét téglalap formára, egyenletesen, kb.3-4 mm vastagon.
 2. Formáljuk meg kókuszból a hóembereket. Ehhez használhatunk pici kör alakú pogácsa szaggatót.
 3. A piros orrhoz meggyzselét készítünk. Ehhez meggylevet és porzselatint összeforralunk, majd egy pipetta segítségével rácseppentünk belőle a hóemberek arcára.
 4. Ropiból törjünk neki karokat, helyezzük el a táblán, szórjuk meg körbe cukorszórással, majd tegyük a hűtőbe pár percre megdermedni.
 5. A fehércsoki hóembert azután formáljuk meg egy kiskanál segítségével, miután megdermedt kicsit az étcsoki, így nem folynak össze. Szintén tegyünk rá ropikarokat, a piros orrot, majd tegyük pár percre a hűtőbe.
 6. Ezután készítsük el a szemeket, szájat és a ruhagombokat étcsokiból, egy kis tű segítségével, óvatosan csepegtetve. Szintén mehet a hűtőbe.

A rénszarvas elkészítése, fehércsoki alappal:

 1. Egy kis tálra vagy tálcára tegyünk sütőpapírt és kenjük el rajta az olvasztott csokink kb.felét téglalap formára, egyenletesen, kb.3-4 mm vastagon. Tegyük pár percre a hűtőbe, hogy megdermedjen.
 2. Egy kiskanál segítségével, étcsokiból formázzuk meg a rénszarvas fejeket, egy tű segítségével pedig az agancsokat.
 3. A piros orrhoz tegyünk rá gránátalma magot vagy cukordrazsét. Tegyük vissza pár percre a hűtőbe.
 4. A szemekhez egy tű segítségével helyezzünk a rénszarvas arcára két-két csepp fehércsokit, majd erre két-két kis csepp étcsokit. (Ha túl kihűlt és összeállt a csokink, melegítsük fel újra.)
 5. Tegyük vissza legalább 1-2 órára a hűtőbe, majd tördeljük fel darabokra. Ha ajándékba adjuk, csomagoljuk celofánba.
Recept szerzője:
Életem ételei