Omlós vörös bársony vajas kekszek

Recept szerzője:
Házisáfrány

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 24 db omlós kekszhez

  • 125 g vaj
  • 200 g világos nádcukor (használhatsz sima kristálycukrot is)
  • 2 db szobahőmérsékletű tojás
  • késhegyni vanília őrlemény
  • 1/2 tk fahéj
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk ételfesték
  • 10 g kakaópor
  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • kb. 100 g finomított kristálycukor
  • kb. 100 g porcukor

Elkészítés

A piros-fehér, bájosan repedezett, „ráncos” felületű vörös bársony crinkle a csokis crinkle keksz karácsonyi hangulatú változata. A kellemesen vajas, enyhén fahéjas és kakaós ízű, belül omlós, kívül roppanós aprósütiket mindenki imádni fogja és méltón helyet foglalnak majd el az ünnepi sütiszortimentedben.
Az igazán élénk „vörös bársony” szín eléréséhez az alábbi dolgokra ügyelj:
– Dolgozz profi, cukrászati segédeszköz boltban kapható por vagy zselé alapú ételszínezővel.
– Használj sima, és ne holland kakaóport, mert annak túl sötét a színe, el fogja nyomni a vörös színt.
– Ha több árnyalatú ételfesték közül válogathatsz, inkább az élénk, pipacspiros és ne a sötétebb, bordós árnyalatot válaszd.

  1. Melegítsd elő a sütőt 170 fokosra.
  2. Tedd robotgépbe a puha vajat a cukorral és sóval, majd keverd közepes fokozaton kb. 5 perc alatt habosra.
  3. Add hozzá a vaníliát, fahéjat, kakaóport és az ételfestéket, és keverd alaposan össze.
  4. Add a tojásokat egyenként a vajkrémhez és keverd homogén masszává.
  5. Végül, több részletben keverd a krémhez a lisztet és a sütőport. Ha nem elég élénk a tészta sízne, adj hozzá még egy kis ételfestéket.
  6. Formázz a tésztából 30 g-os golyókat.
  7. Görgesd a golyókat először a kristály, majd a porcukorba. A kristálycukrot ne hagyd ki, mert attól jobban tapad majd a porcukor a tésztához. Ügyelj rá, hogy a golyókat a porcukor vastag rétegben borítsa be, mert ezen múlik majd a keksz végső kinézete.
  8. Tedd a golyókat egymástól 5 cm távolságra, sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd őket 10 percig. Akkor jó, ha a kekszek külseje már szilárd, de a közepe még kissé alul sült. A sütés alatt a kekszek megnőnek és a felszínük berepedezik.
  9. Szedd ki a kész kekszeket a sütőből, és pihentesd őket pár percig a tepsin, mielőtt leszednéd a sütőpapírról, hogy kissé megszilárdulhassanak.
  10. A vörös bársony kekszek jól záródó dobozban egy hétig frissek maradnak.
Recept szerzője:
Házisáfrány