Mogyoróvajas Piros Orr csók (vegán csodakeksz)

Recept szerzője:
Ízzel-lélekkel

Hozzávalók

Hozzávalók 22 db kekszhez:

  • 1 púpos evőkanál lenmag
  • 3 evőkanál víz
  • 20 dkg mogyoróvaj
  • 10 dkg nádcukor
  • 10 dkg rizsliszt
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 dl mandulatej
  • 4-5 dkg darabolt, sótlan mogyoró
  • 22 szem ribizli

Elkészítés

A lenmagot ledaráljuk por állagúra egy kávédaráló segítségével, majd 3 evőkanálnyi vízzel elkeverve kb. 5 percre magára hagyjuk. Ennyi idő alatt picit besűrűsödik, és remekül helyettesíti a tojást a tésztában.

A mogyoróvajat, nádcukrot és lenmagos keveréket turmixgéppel alaposan összedolgozzuk.

A rizslisztet a sóval, szódabikarbónával elkeverjük, hozzáadjuk a mogyoróvajas krémhez, majd mandulatejjel lazítjuk fel. Ha nem darabos mogyoróvajjal dolgozunk, akkor hozzáadhatunk egy kis durvára vágott, sótlan mogyorót.

2 evőkanál, kekszadagoló vagy fagyis kanál segítségével 1-1 kupacot helyezünk a szilikonos sütőpapírra, és fagyasztott vagy friss ribizli szemekkel díszítjük ki a tetejüket. Ribizli helyett málnát, meggyet, meggy befőttet, koktélcseresznyét, aszalt vörösáfonyát is használhatunk Piros Orr gyanánt.

180 fokon sütjük, légkeverés mellett, kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a keksz, és nem ragad-e már semmi a tűre.

Recept szerzője:
Ízzel-lélekkel