Mogyoróvajas Piros Orr csók (vegán csodakeksz)
Ízzel-lélekkel
Hozzávalók
Hozzávalók 22 db kekszhez:
- 1 púpos evőkanál lenmag
- 3 evőkanál víz
- 20 dkg mogyoróvaj
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg rizsliszt
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 dl mandulatej
- 4-5 dkg darabolt, sótlan mogyoró
- 22 szem ribizli
Elkészítés
A lenmagot ledaráljuk por állagúra egy kávédaráló segítségével, majd 3 evőkanálnyi vízzel elkeverve kb. 5 percre magára hagyjuk. Ennyi idő alatt picit besűrűsödik, és remekül helyettesíti a tojást a tésztában.
A mogyoróvajat, nádcukrot és lenmagos keveréket turmixgéppel alaposan összedolgozzuk.
A rizslisztet a sóval, szódabikarbónával elkeverjük, hozzáadjuk a mogyoróvajas krémhez, majd mandulatejjel lazítjuk fel. Ha nem darabos mogyoróvajjal dolgozunk, akkor hozzáadhatunk egy kis durvára vágott, sótlan mogyorót.
2 evőkanál, kekszadagoló vagy fagyis kanál segítségével 1-1 kupacot helyezünk a szilikonos sütőpapírra, és fagyasztott vagy friss ribizli szemekkel díszítjük ki a tetejüket. Ribizli helyett málnát, meggyet, meggy befőttet, koktélcseresznyét, aszalt vörösáfonyát is használhatunk Piros Orr gyanánt.
180 fokon sütjük, légkeverés mellett, kb. 12 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a keksz, és nem ragad-e már semmi a tűre.
Recept szerzője:Ízzel-lélekkel